(Приймально-діагностичне відділення)
(Травмпункт)
(Реєстратура)
(Жіноча консультація)

31 травня – Всесвітній день без тютюну

Всесвітній день без тютюну – встановлений Всесвітньою організацією охорони здоров'я та відзначається щороку 31 травня. Кампанія спрямована на поширення інформації про небезпеку тютюну та його негативний вплив на здоров'я.

Історія. Всесвітній день без тютюну оголошено Всесвітньою організацією охорони здоров'я (ВООЗ) та відзначається щорічно 31 травня. Головна мета, поставлена світовій спільноті, це добитися того, щоб у ХХI столітті проблема тютюнопаління зникла.

У центрі уваги цієї щорічної події знаходяться небезпеки для здоров'я, пов'язані з тютюном, та заходи, які вживаються ВООЗ для зменшення масштабів його споживання. Споживання тютюну є другою за значимістю причиною смерті у всьому світі. Нині від нього вмирає кожна десята доросла людина у світі.

За даними ВООЗ, відомо більше 25 захворювань, що розвиваються або посилюються під впливом куріння (серцево-судинні, легеневі та онкологічні захворювання). Представники ВООЗ стверджують, що щороку від хвороб, пов'язаних із курінням, помирають майже 5 млн. людей.

ВООЗ заснувала Всесвітній день без тютюну у 1987 році для привернення глобальної уваги до тютюнової епідемії та її смертельних наслідків. Це перша за значимістю попереджувана епідемія з тих, з якими бореться співтовариство охорони здоров'я.

У 2007 році Всесвітній день без тютюну пройшов під девізом "Довкілля, вільне від тютюнового диму". Відомо, що половина людей, які сьогодні регулярно курять (близько 650 млн осіб), у результаті буде вбито тютюном. Не менш тривожний і той факт, що сотні тисяч людей, які ніколи не курили у своєму житті, щороку помирають від хвороб, причиною яких є вдихання вторинного тютюнового диму.

ВООЗ звертає увагу на те, що тютюнова промисловість постійно вводить в оману та дезінформує громадськість щодо ризиків та небезпек для здоров'я від тютюну та тютюнового диму та економічного впливу заборони на куріння. Тютюнова промисловість щорічно витрачає мільярди доларів на те, щоб якнайширше розкинути свою торгову мережу для залучення молодих покупців своєї продукції, приділяючи основну увагу розважальним та сімейним заходам, кінотеатрам, Інтернету, модним журналам, а також концертам та спортивним подіям.

2008 року Всесвітній день без тютюну пройшов під девізом "Молодь без тютюну". Сьогодні у світі живе приблизно 1,8 млрд молодих людей (віком 10-24 років), причому понад 85% - у країнах, що розвиваються. Виживши у вразливий для здоров'я період дитинства, молоді люди здебільшого здорові. Однак здоров'ю значної частки молодих жителів світу загрожує серйозна небезпека, оскільки тютюнова промисловість активізує зусилля для того, щоб отримати нових, молодих та потенційно довічних споживачів своєї смертоносної продукції.

Більшість людей починають курити у віці до 18 років, а майже чверть із цих людей починають споживати тютюн у віці до 10 років. Чим молодші діти, які вперше спробували курити, тим більша ймовірність того, що вони регулярно споживатимуть тютюн, і тим менша ймовірність того, що вони зможуть кинути курити.

27 лютого 2005 року набула чинності Рамкова конвенція ВООЗ щодо боротьби проти тютюну. Україна її підписала 2004 року і ратифікувала 2006-го. Тим самим держава взяла на себе зобов'язання приймати всі її умови на національному, регіональному та міжнародному рівнях для того, щоб постійно та суттєво скорочувати споживання тютюну та тютюнового диму.

Автор:  За матеріалами Міністерства охорони здоров'я України
практичний психолог
КНП СМР «Міська  клінічна лікарня  міста   Слов’янська»
Дата: 31/05/2024 р.

Heading

"text text text", - наголосив Aaaaaaaa Бббббббббб.

pppppppppppppp ppppppppppppp ppppppppppp ppppppppppp ppppppppp pppp ppppp ppppppp pppppppp ppppp ppppppp ppppp pppppp ppppppp pppppppp ppppppp

Автор:  Ааааа Ббббббббб
должность должность должность
КНП СМР «Міська  клінічна лікарня  міста   Слов’янська»
Дата: 00/00/2023 р.
"Дякую вам за те, що гідно виконували свій професійний та громадянський обов'язок. Чимало лікарів не чекали жодних розпоряджень, почули про трагедію і вже за лічені хвилини приєднались до колег, що були на робочій зміні. До нас їхали медики зі Слов'янська, Дружківки, Соледару, за операційні столи ставали ті, хто вже на пенсії або просто був у Краматорську по справах. Всі мали одну мету: врятувати якомога більше людських життів", - наголосив Олександр Гончаренко.

Про це повідомляється на сторінці Краматорської міської ради у Фейсбук.

Технический блок - главная страница.
-----------Новини
Наша місія
-----------Історична довідка
-----------Послуги
This is some text inside of a div block.
This is some text inside of a div block.
This is some text inside of a div block.
This is some text inside of a div block.